SIMPTOM DATANGNYA PERIOD TAPI WANITA TERLEPAS PANDANG.
Dalam kesibukan kita setiap hari, ada masanya kita juga terlupa untuk bersedia untuk menghadapi waktu ‘period’. Kadang-kadang sampai tak perasan. Tiba-tiba dah datang bulan. Lagi parah kalau tak bekalkan stok pad siap-siap! Ada berlaku ya wahai kaum hawa semua.


Semakin waktu ‘period’ mendekat, badan kita biasanya akan menunjukkan beberapa tanda. Tanda-tanda seperti perubahan fizikal atau ‘mood’ tidak menentu ini boleh ditunjukkan seawal 1 ke 2 minggu sebelum ‘period’ tiba.


Haaaa kaum hawa semua, Jom kita kenali tanda nak period yang hampir tiba :

  1. Penumbuhan jerawat di muka - Jerawat biasanya akan tumbuh bila ‘period’ hampir tiba disebabkan peningkatan hormon. Penghasilan hormon yang aktif pada ketika itu meningkatkan lagi penghasilan sebum, inilah yang membuatkan muka kita cepat berminyak dan tumbuh jerawat.

  2. Payudara sakit - Penghasilan hormon yang aktif pada ketika itu meningkatkan lagi penghasilan sebum, inilah yang membuatkan muka kita cepat berminyak dan tumbuh jerawat. Penghasilan hormon yang aktif pada ketika itu meningkatkan lagi penghasilan sebum, inilah yang membuatkan muka kita cepat berminyak dan tumbuh jerawat.

  3. Badan rasa lesu - Wanita juga akan mudah rasa penat bila ‘period’ hampir tiba. Perubahan tahap hormon estrogen progesteron yang sedang berlaku ketika itu bukan saja membuatkan badan rasa lesu.

  4. Sukar untuk tidur - Sudahlah badan rasa penat, mata pula susah nak lelap untuk tidur. Sudahlah badan rasa penat, mata pula susah nak lelap untuk tidur. Sudahlah badan rasa penat, mata pula susah nak lelap untuk tidur.

  5. Senggugut - Hanya perempuan sahaja yang tahu betapa peritnya bila senggugut menyerang di bahagian bawah perut. Senggugut juga merupakan amaran kepada wanita untuk bersedia menghadapi ‘period’ yang akan datang dalam 3 atau 4 hari.

  6. Cirit birit & sembelit - Sudahlah senggugut, ditambah pula dengan sembelit atau cirit-birit. Kalau nak tahu, sebenarnya perubahan hormon prostaglandin dalam badan juga boleh mengganggu sistem penghadaman. Kalau nak tahu, sebenarnya perubahan hormon prostaglandin dalam badan juga boleh mengganggu sistem penghadaman.

  7. Perut kembung - Jika perut terasa kembung atau anda dapati sukar untuk muat seluar beberapa hari sebelum ‘period’ anda mungkin mengalami kembung perut akibat PMS. Perubahan paras estrogen dan progesteron dalam badan boleh menyebabkan perut kembung akibat keadaan badan yang cenderung untuk simpan air dan garam yang diambil ketika itu.

  8. Sakit kepala - Secara purata lebih daripada 50% turut mengalami migrain ketika haid hampir tiba. Bergantung kepada individu, ada juga yang mengalami migrain semasa haid atau ketika waktu subur (ovulasi).

  9. Mood Swing - Kalau ‘period’ dah nak dekat, janganlah menaikkan darah orang perempuan. Kejap lagi tak pasal-pasal dia mengamuk. Selain cepat marah, bila hampir ‘period’ kita juga mudah rasa tertekan atau sedih. Keadaan emosi yang tidak stabil ini juga disebabkan oleh tahap hormon yang tinggi ketika itu.

  10. Sakit Pinggang - Bila dah nak ‘period’ bukan main sakit lagi pinggang. Rembesan hormon prostaglandin yang sedang aktif ketika itu bukan sahaja menyebabkan kecutan otot rahim sehingga menyebabkan senggugut, malah ia juga menyebabkan kekejangan otot pada bahagian pinggang.

Bila badan dah rasa sakit atau tak selesa bila waktu period makin dekat, jangan pula paksa diri untuk beraktiviti. Anda boleh ikuti tips dari carian yang dipercayai untuk redakan simptom sebelum datangnya haid.


Nak tahu tips yang lebih banyak dan berguna ini, anda boleh mencuba Jus Mutyara kerana salah satu khasiatnya adalah ia dapat membantu masalah dalaman yang dialami oleh wanita dan lelaki.

Mutyara dirumus khas dari makanan sunnah seperti delima, kurma, habbatussauda dan bahan-bahan tradisional seperti halia, ubi bit, manjakani dan pelbagai lagi yang dapat membantu para wanita mengurangkan masalah dalaman wanita seperti keputihan, senggugut, period tidak teratur, masalah susu badan yang berkurangan dan sebagainya.

Kini anda tidak perlu lagi bersusah payah lagi untuk menjaga kesihatan kerana adanya Jus Mutyara.

Untuk pembelian Jus Mutyara, boleh tekan link dibawah :

https://www.mutyara.com/online-store

MUTYARA,

Sihat itu Nikmat


92 views0 comments