SESAK NAFAS APAKAH PUNCANYA?Apakah punca kepada masalah sesak nafas serta rawatannya? Artikel ini akan menerangkan dengan lengkap berkenaan punca-punca kepada masalah ini beserta rawatan sesak nafas.Mereka yang mengalami sesak nafas selalunya akan mempunyai pengalaman yang berbeza. Akan ada yang mengatakan susah untuk tarik nafas, ada pula yang mengatakan dadanya ditekan kuat hingga menyusahkan ia untuk menarik nafas dan ada juga yang mengatakan dadanya sakit.

Sesak nafas mempunyai pelbagai punca. Tetapi ia juga boleh disebabkan masalah anxiety disorder dan juga stress.


Ianya penting untuk tahu bahawa keadaan sesak nafas yang kerap mungkin menjadi petunjuk kepada masalah kesihatan yang serius. Anda perlu berjumpa dengan doktor jika selalu menghadapi perkara ini.

Antaranya adalah:

1. Asma - Masalah yang melibatkan keradangan saluran pernafasan yang menyebabkan saluran menjadi kecil. Pesakit akan mengalami simptom susah bernafas, pernafasan yang berbunyi, dada menjadi ketat dan juga batuk.

2. Masalah pembuluh darah - Masalah pembuluh darah selalunya berlaku apabila saluran darah tersebut menjadi sempit disebabkan kolesterol yang terkumpul pada dinding saluran darah tersebut. Perkara ini mungkin akan menyebabkan serangan sakit jantung. Apabila jantung telah rosak, ia tidak boleh mengepam darah dengan efisien dan perkara ini menyebabkan sesetengah kawasan dalam badan tidak mendapat oksigen yang mencukupi.

3. Lemah jantung - Apabila jantung tidak dapat berfungsi secara efisien disebabkan serangan sakit jantung dan sebagainya, jantung tidak dapat berfungsi mengepam darah dengan betul. Ini menyebabkan cecair terkumpul di dalam paru-paru dan pertukaran oksigen tidak berlaku dengan baik.

4. Penyakit gastrik - Penyakit gastrik iaitu yang melibatkan penghasilan gas gastrik yang bersifat asid lebih daripada biasa akan menyebabkan keradangan dibahagian perut.

5. Selalunya pesakit akan dirawat seperti biasa bagi mereka yang sesak nafas. Iaitu pesakit akan diberikan gas oksigen melalui tiub.

Jika keadaan terlampau teruk berserta bacaan oksigen yang rendah, pesakit akan ditidurkan dan tiub akan dimasukkan ke dalam saluran pernafasan untuk membantu pesakit. Rawatan spesifik sesak nafas bergantung kepada punca masalah tersebut.


Sebagian orang juga kerap berfikiran bahawa sesak nafas dan terasa berat disebabkan oleh berat badan yang berlebihan. Namun, akan lebih baik bila anda memeriksa diri ke doktor. Hal tersebut dilakukan untuk memastikan keadaan anda baik-baik saja dan mencari penyebab sesak nafas yang anda rasakan.


Nak tahu tips yang lebih banyak dan berguna ini, anda boleh mencuba Jus Mutyara kerana salah satu khasiatnya adalah ia dapat membantu masalah dalaman yang dialami oleh wanita dan lelaki.


Mutyara dirumus khas dari makanan sunnah seperti delima, kurma, habbatussauda dan bahan-bahan tradisional seperti halia, ubi bit, manjakani dan pelbagai lagi yang dapat membantu para wanita mengurangkan masalah dalaman wanita seperti keputihan, senggugut, period tidak teratur, masalah susu badan yang berkurangan dan sebagainya.


Kini anda tidak perlu lagi bersusah payah lagi untuk menjaga kesihatan kerana adanya Jus Mutyara.


Untuk pembelian Jus Mutyara, boleh tekan link dibawah :

https://www.mutyara.com/online-store

MUTYARA,

Sihat itu Nikmat


162 views0 comments