PUASA TAPI BERAT BADAN MAKIN NAIK? INI PUNCANYA!Saat tibanya Ramadan, umat Islam semestinya akan mengambil kesempatan ini untuk memperbanyakkan untuk melakukan ibadah dan ketakwaan kepada Allah disamping menahan lapar dan dahaga.

Disaat kita berpuasa ianya bukan sahaja mengingatkan kita kepada golongan tidak bernasib baik, namun ini adalah kesempatan terbaik melatih diri agar bersyukur dan pada masa sama berdiet.

Tapi, ada pula segelintir yang berat badannya tetap naik walaupun berpuasa. Sebenarnya situasi itu mungkin disebabkan tabiat pemakanan yang salah ketika berbuka serta keadaan tubuh.

Jom kita lihat dimana kesilapan dalam diet ketika berpuasa yang selalu terlepas pandang : 1. Pengambilan gula berlebihan - Ketika berbuka puasa, kita memang akan cari makanan atau minuman yang mengandungi gula namun adalakanya pemilihan itu tak tepat. Macam mana hendak kurus kalau ketika berbuka kita meminum segelas teh tarik dan makan sepinggan tepung pelita yang manis.

Itu baru berbuka, belum lagi makan selepas tarawih dan ketika bersahur. Saat gula memasuki badan, ia mengeluarkan insulin dan semakin tinggi gula atau karbohidrat yang anda ambil, semakin tinggi kadar insulin dan lemak yang 'bertimbun' dalam badan. Mana tak gemuk, kan?

2. Kuantiti makanan - Biasanya ketika waktu sahur kita lebih suka untuk makan juadah lebih ringan dan mengambil makanan berat ketika berbuka puasa. Makan pula tak berhenti malah penuh pinggan dengan pelbagai makanan yang berkalori tinggi. Ada yang siap lepas berbuka sambung pula dengan juadah makanan ringan sambil menonton TV. Memang lemak akan gembira untuk bertambah dalam badan kita tau!

3. Kurang pengambilan makanan prebiotik & probiotik - Makanan bersifat prebiotik dan probiotik seperti yogurt, sayur-sayuran, bawang putih, minyak kelapa dan sebagainya sangat membantu sistem pencernaan kita.

Apabila Ramadan jenis-jenis makanan ini membantu pada usus untuk mencerna makanan dan melindungi diri kita daripada bakteria dan kulat pada perut. Bagi melancarkan sistem pencernaan dan menurunkan berat badan, pilihlah makanan anda dengan betul.

4. Kurangnya aktiviti - Apabila berpuasa memang ramai daripada kita lebih cenderung untuk memperlahankan aktiviti melibatkan fizikal bagi menyimpan tenaga. Tapi, kesannya memang akan menyukarkan usaha anda untuk menurunkan berat badan. Tak salah bersenam ketika berpuasa asalkan anda tahu batas.

5. Jus Mutyara semestinya - Tiada yang lain selain minum Jus Mutyara ketika berbuka dan sebelum sahur. 1 sachet sudah cukup untuk memberikan khasiat yang anda sendiri akan nampak perbezaannya. Nak diet? Takut berisi? Jus Mutyara boleh bantu anda! Nak tahu tips yang lebih mudah? Anda boleh mencuba Jus Mutyara kerana khasiatnya adalah ia dapat membantu masalah luaran dan dalaman setiap individu.


Mutyara dirumus khas dari makanan sunnah seperti delima, kurma, habatussauda dan bahan-bahan tradisional seperti halia, ubi bit, manjakani dan pelbagai lagi yang dapat membantu para wanita mengurangkan masalah dalaman wanita seperti keputihan, senggugut, period tidak teratur, masalah susu badan yang berkurangan dan sebagainya.


Kini anda tidak perlu lagi bersusah payah lagi untuk menjaga kesihatan kerana adanya Jus Mutyara.


Untuk pembelian Jus Mutyara, boleh tekan link dibawah :

https://www.mutyara.com/online-store


MUTYARA,

Sihat itu Nikmat


68 views0 comments