KHASIAT MADU UNTUK TUBUH BADAN


Madu adalah makanan yang sering dikaitkan dengan pelbagai manfaat kesihatan. Selama berabad-abad, madu telah banyak digunakan untuk tujuan perubatan. Kelebihan madu tidak diragukan lagi.

Mari kita baca kelebihan madu bagi kesihatan tubuh badan kita:

1. Menambah Tenaga

Nutrien penting menjadikan madu berkesan bagi penggalak tenaga yang baik. Glukosa yang terkandung dalam madu akan diserap oleh badan dengan cepat dan meningkatkan tenaga untuk melakukan aktiviti seharian.

Selain itu, fruktosa akan memberikan stok tenaga kerana ia menyerap dengan lebih perlahan. Madu juga dapat mengekalkan kadar gula dalam darah berbanding dengan jenis gula yang lain.

2. Merawat Batuk

Satu kajian mendapati bahawa memakan dua sudu teh madu secara berkala dapat menjadi efektif dalam menyembuhkan batuk yang berterusan. Ini kerana madu mempunyai sifat antimikrob yang berkesan membunuh bakteria.

Kajian lain juga mendapati bahawa madu juga berfungsi untuk menghilangkan batuk pada anak-anak pada waktu malam, bahkan lebih daripada ubat batuk untuk anak-anak di pasaran. Ibu bapa perlu diingat, madu tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 1 tahun.

3. Tidur Yang Lebih Baik

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, anda boleh mencuba makan madu. Madu melepaskan serotonin, yang mana tubuh berubah menjadi melatonin, sebatian kimia yang mengatur kualiti tidur.

Selain makan sesudu atau minum segelas dengan air suam pada waktu malam dengan satu sudu madu di dalamnya. Dijamin tidur anda menjadi lebih baik.

4. Menguatkan Kekebalan

Tidak ada vitamin yang kurang mahal di pasaran, fungsi madu tidak boleh dipandang rendah dalam menyuburkan system percernaan dan meningkatkan imuniti. Lebih-lebih lagi, madu mengandungi antioksidan yang berkesan untuk menangkal radikal bebas.

“Mulailah hari anda dengan menambahkan satu sendok makan madu dan jus lemon (diperah dari ½ lemon) ke dalam secawan air suam. Minum secara berkala setiap pagi sebelum sarapan dan rasakan faedahnya,” kata Anshul Jaibharat, pakara pemakanan di India

5. Mencegah Gangguan Jantung

Madu mengandungi fenol dan antioksidan lain yang telah dikaitkan untuk mengurangkan risiko penyakit jantung. Bukan hanya itu, madu diketahui dapat membantu membesarkan arteri jantung, sehingga meningkat aliran darah ke jantung.

Madu mencegahh pembentukan darah yang menyebabkan serangan jantung dan strok, kerana dengan memakannya, antioksidan dalam darah meningkat.


Dan masih banyak lagi khasiat yang masih belum diketahui. Amatlah rugi sekiranya setiap makanan kita ambil hanya sekadar ambil tanpa mengetahui kandungan khasiatnya.

Nak tahu tips yang lebih banyak dan berguna ini, anda boleh mencuba Jus Mutyara kerana salah satu khasiatnya adalah ia dapat membantu masalah dalaman yang dialami oleh wanita dan lelaki.

Mutyara dirumus khas dari makanan sunnah seperti delima, kurma, habatussauda dan bahan-bahan tradisional seperti halia, ubi bit, manjakani dan pelbagai lagi yang dapat membantu para wanita mengurangkan masalah dalaman wanita seperti keputihan, senggugut, period tidak teratur, masalah susu badan yang berkurangan dan sebagainya.

Kini anda tidak perlu lagi bersusah payah lagi untuk menjaga kesihatan kerana adanya Jus Mutyara.

Untuk pembelian Jus Mutyara, boleh tekan link dibawah :

https://www.mutyara.com/online-store

MUTYARA,

Sihat itu Nikmat


52 views0 comments