KENTUT FARAJ? BAHAYA KE? INI CARA ATASINYA !


Kentut ini selalunya berlaku akibat udara terperangkap di dalam faraj atau pun di celah-celah lapisan lalu dilepaskan seperti mana kentut dubur berlaku. Kentut faraj boleh disebabkan oleh lemahnya otot-otot disekitar vagina yang mampu menyebabkan mudahnya pengaliran keluar masuk udara ketika melakukan apa-apa aktiviti.


Jikalau kentut itu berbau maka kemungkinan besar faraj tersebut sudah dijangkiti mikroorganisme yang menyebabkan penghasilan bau-bauan yang tidak menyenangkan. Berbeza daripada kentut dubur, kentut vagina sepatutnya tidak berbau.


Lebih menyulitkan lagi bukaan faraj tidak mempunyai deria rasa yang sensitif seperti bukaan dubur hingga membolehkan kita dapat merasai keluarnya angin dari bukaan faraj secara yakin.


Apakah Punca Kentut Faraj berlaku ?


  1. kelemahan pada otot-otot kemut seperti wanita yang telah melahirkan ramai anak atau selepas bersalin

  2. mengalami masalah jatuh peranakan

  3. tidak dapat mengawal kencing (kencing dedas)

  4. Mengamalkan hubungan seks yang melampau

Petua Mengatasi Masalah Kentut Faraj boleh diatasi dengan:


  1. Memakai seluar dalam yang tidak terlalu longgar yang mampu membenarkan keluar masuk udara.

  2. Jangan sesekali menyembur air paip ke dalam kemaluan. Ini kerana anda telah membuka ruang udara dan akan menjadikan ianya punca.

  3. JANGAN sesekali anda menyembur air paip ke dalam kemaluan.Mungkin anda beranggapan bahawa ia membersihkan bahagian dalam kemaluan anda..TAPI anda SILAP!!! sebenarnya anda telah membuka ruang udara dlm kemaluan anda! ini boleh mengakibatkan berlakunya ruang udara dan menyebabkan berlakunya "kentut Faraj".

  4. Elakkan makanan sejuk dan berair. makanan sejuk beku, tembikai & ais

  5. Mengamalkan senaman kegel ataupun senaman kemut untuk memperkuatkan otot di sekitar alat sulit dan melangsingkan corong faraj yang lega dan menyempitkan pembukaan faraj yang renggang itu. Dengan corong faraj yang sempit dan kemas, angin tidak mudah masuk ketika wanita bergerak atau ketika hubungan kelamin berlaku.

Nak tahu tips yang lebih banyak dan berguna ini, anda boleh mencuba Jus Mutyara kerana salah satu khasiatnya adalah ia dapat membantu masalah dalaman yang dialami oleh wanita dan lelaki.

Mutyara dirumus khas dari makanan sunnah seperti delima, kurma, habbatussauda dan bahan-bahan tradisional seperti halia, ubi bit, manjakani dan pelbagai lagi yang dapat membantu para wanita mengurangkan masalah dalaman wanita seperti keputihan, senggugut, period tidak teratur, masalah susu badan yang berkurangan dan sebagainya.

Kini anda tidak perlu lagi bersusah payah lagi untuk menjaga kesihatan kerana adanya Jus Mutyara.

Untuk pembelian Jus Mutyara, boleh tekan link dibawah :

https://www.mutyara.com/online-store

MUTYARA,

Sihat itu Nikmat


334 views0 comments