HIDUNG KERAP BERDARAH ? APAKAH PUNCANYA?


HIDUNG KERAP BERDARAH?

Lapisan dalam hidung sebenarnya sangat ‘lembut’, manakala salur darah pula dekat dengan permukaan yang menyebabkan ia mudah pecah dan berdarah.

Walaupun tidak semua, pasti ramai dalam kalangan kita yang pernah mengalami kondisi hidung berdarah bukan? Tentu anda tertanya-tanya apa sebab hidung berdarah? Tanpa amaran, berdarahnya hidung boleh berlaku secara tiba-tiba dan terus buatkan penghidap berasa panik dan risau.


Buat anda yang mungkin belum pernah mengalaminya, hidung berdarah atau epistaksis adalah satu keadaan di mana darah keluar dan mengalir secara tiba-tiba daripada lubang hidung.


Namun, apakah punca sebenar perkara ini berlaku ya? Untuk pengetahuan anda, terdapat pelbagai punca ia berlaku namun ada dua perkara utama yang boleh terjadinya hidung berdarah antaranya kecederaan dan persekitaran.


Ada beberapa perkara yang kita selalu lakukan dan tidak sedar akan sebabkan hidung berdarah termasuklah:

1. Tabiat mengorek hidung - Sedar atau tidak, anda mungkin akan mengorek hidung kerana rasa gatal atau tidak selesa yang datang daripada dalam lubang hidung.

2. Selalu menghembus hidung - Kalian juga mungkin tidak sedar berapa kali dalam sehari anda menghembus hidung untuk mengeluarkan benda asing. Ketika menghembus terlalu kuat akan mengakibatkan kerosakan saluran darah dalam hidung.

3. Pengambilan Supplement - Tabiat makanan atau suplemen yang kalian ambil seharian juga mungkin akan membuat kondisi ini berlaku dan berulang.

4. Kondisi kesihatan badan - Lebih menakutkan, keadaan ini juga boleh terjadi akibat pelbagai kondisi kesihatan yang dialami oleh tubuh badan anda termasuk Tumor, penyakit jantung, Hipertensi, Hemofilia.

5. Udara yang panas / Kering - Buat anda yang mungkin belum tahu, epistaksis boleh terjadi disebabkan oleh udara yang panas dan kering tidak kira di dalam atau luar rumah. Ini kerana udara sebegitu boleh mengeringkan dan merengsakan saluran membran nasal lantas menyebabkan kegatalan serta pendarahan.

Meskipun perkara ini tidak boleh dielakkan, ia masih mampu dijauhi dengan cuba untuk menjaga kesihatan badan sebaik mungkin agar kita dijauhkan dari penyebab berlakunya pendarahan hidung.

Nak tahu tips yang lebih banyak dan berguna ini, anda boleh mencuba Jus Mutyara kerana salah satu khasiatnya adalah ia dapat membantu masalah dalaman yang dialami oleh wanita dan lelaki.

Mutyara dirumus khas dari makanan sunnah seperti delima, kurma, habbatussauda dan bahan-bahan tradisional seperti halia, ubi bit, manjakani dan pelbagai lagi yang dapat membantu para wanita mengurangkan masalah dalaman wanita seperti keputihan, senggugut, period tidak teratur, masalah susu badan yang berkurangan dan sebagainya.

Kini anda tidak perlu lagi bersusah payah lagi untuk menjaga kesihatan kerana adanya Jus Mutyara.

Untuk pembelian Jus Mutyara, boleh tekan link dibawah :

https://www.mutyara.com/online-store

MUTYARA,

Sihat itu Nikmat


79 views0 comments